ponedeljek, 5. maj 2014

Vonj burbonskih vrtnic

Včerajšnji lep dan sva s Kljunčkom porabila, da sva si ogledala zbirko burbonskih vrtnic na Kostanjevici v Novi Gorici. V Novi Gorici namreč poteka 9. festival vrtnic.




Na vzpetini nad mestom se nahaja cerkev s frančiškanskim samostanom, ki se ponaša z bogato knjižnico. Samostanska knjižnica se imenuje po patru Stanislavu Škrabcu, slovenskem jezikoslovcu (na Kostanjevici živel več kot 40 let). Knjižnica obsega okrog 10.000 knjig, od tega je približno 30 prvotiskov (inkunabul), med katere sodi tudi Bohoričeva slovnica "Articae horulae" z avtorjevim posvetilom (sem jo že imela v rokah, ko sem kot srednješolka obiskala knjižnico).

Kulturno-zgodovinsko podobo Kostanjevice označuje tudi grobnica, kjer so pokopani zadnji potomci francoske kraljeve rodbine Burbonov. Ob julijski revoluciji leta 1830 so odstavili kralja Karla X. Burbonskega in ga skupaj z družino pregnali iz Francije. V Gorici so našli zavetišče pri goriškem grofu Coroniniju. Želeli so biti pokopani na Kostanjevici. 


Maja leta 2004 je bila na nekdanjem samostanskem vrtu ob južni fasadi samostanskega zidu odprta zbirka vrtnic iz skupine burbonk. Zbirka je ena najpopolnejših in največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu. Z izmenjavami se stalno dopolnjuje. 






Prav prijetno je bilo sedeti na klopci v polsenci in poslušati brenčanje čebel, v zraku pa je vse dišalo po omamnem vonju vrtnic. Zvečer mi je Kljunček zaupal, da bi želel hišo z vrtom polnim cvetja.

3 komentarji:

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Zelo lepe so
lp Tamara

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Poučno, prava paša za oči, pa še diši zelo lepo. Vaju kar vidim, kako sta uživala. čao

Ne-Ja pravi ...

Kaj so lepe in res, slike pričarajo spomin na vonj po vrtnicah... Fenomenalno in verjemem, da si poba želi hišico s takim vrtom :)

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022