sobota, 24. maj 2014

Lepljiva

a ste vedeli, da besedi "lepilo" in "lipa" imata v slovenščini isti koren: v bistvu lipa pomeni lepljiva. No, naša sicer vsako leto bogato cveti, vendar se ne medi. To sem doživela le enkrat - v Estoniji, v mestu Tartu. Dekle, ki je hodilo nekaj korakov pred mano, je v trenutku ostalo brez japonk. Najprej se je na tla prilepila ena, nato še druga. Nihče ni gledal, kaj je po tleh, vsi smo se čudili šotoru pred lokalom, čeprav je bil v senci. Šotor je bil zaščita pred to veliko lepljivostjo.

Naša lipa je grajska lipa. Mladika je rasla na grajskem dvorišču.


Vsako leto nabiramo njeno cvetje za čaj, družbo pa nam delajo čebele. Najlepše pa je ležati pod krošnjo in gledati, kako svetloba pronica skozi listje ter poslušati brenčanje čebel ... ves čas pa je prisoten tisti sladki prijetni vonj po lipovih cvetovih - vonj, ki ga obujamo celo zimo, vsakič ko kuhamo čaj.



Lipa je zdravilna rastlina: pomirja, pomaga pri krčih gladkih mišic, pospešuje znojenje ter izločanje seča. Uporablja se proti migrenskim glavobolom, razdražljivosti, vročinskim prehladom ter predvsem proti zvišanemu krvnemu tlaku povezanem s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

Lipa služi vsemu temu, mi pa njen čaj pijemo predvsem, ker je dober. V sebi ima tisti kanček poletja, ki pozimi tako lepo pridiši.


Nekje sem prebrala, da pretirano pitje lipovega čaja škoduje srcu, vendar nisem našla nobene znanstvene razlage za to.

1 komentar:

oldpunca pravi ...

Saj ni znanstvene razlage, ampak zdrava kmečka pamet: vsako pretiravanje škodi .-)

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022